پیشینه

شرکت مدی‌تک‌سیس در خرداد ماه سال 1380 تاسیس شد و از سال 1381 فعالیت خود را در زمینه توليد لوازم و تجهيزات پزشکی و دارویی آغاز کرد. در آن مقطع تجهیزات دیالیز در زمره نیازهای جدی مراکز درمانی کشور بود. از این رو همه توان و تجربه دست اندرکاران این شرکت بر شناخت و تامین نیازهای درمانی بیماران کلیوی متمرکز شد که دیالیز آخرین مرحله درمانی آنهاست. به‌این ترتیب مدی‌تک‌سیس پیشگام تولید و تأمین تجهیزات دیالیز در بخش خصوصی کشور شد. از آنجا که صافی دیالیز حیاتیترین محصول برای بیماران مزمن کلیوی است، تولید صافی‌های دیالیز در اولویت نخست تولیدات قرار گرفت. مقدمات راه‌اندازی خط تولید صافی از اواخر سال 1378 پیش بینی شده بود و در سال 1381 به بهره‌برداری رسید. مدی‌تک‌سیس گستره متنوعی از صافی‌های دیالیز را در انواع لو فلاکس و های فلاکس تولید می‌کند و هم اکنون از تولیدکنندگان صاحب تخصص و تجربه در تولید صافی دیالیز به شمار می‌رود. صافی‌های تولید مدی‌تک‌سیس منطبق با استانداردهای بین‌المللی در داخل کشور تولید می‌شود و دارای استانداردهای ISO 13485 (اتحادیه‌اروپا) است. برای پیمودن این مسیر نو و بهره‌مندی از توان و تجربه کشورهای پیشرو، از مشارکت فنی کشورهای آلمان، ایتالیا، هلندو کانادا استفاده می‌شود. از این رو مدی‌تک‌سیس همگام با تولید و تنوع بخشی محصولات، بررسی تجربیات جهانی و تحقیق برای توسعه را در دستور کار دارد. با این خط مشی، ملزومات توسعه علمی و کاربردی دیالیز در کشور نیز فراهم می‌شود

ماموریت و اهداف

مدی‌تک‌سیس مأموریت خود را در توليد محصولات پزشکي نوين با رعایت الزامات قانونی و با کيفيتي مطابق با استانداردهاي بینالمللی می‌داند و با تولید محصولات مرغوب و استاندارد در پی حفظ جان و ارتقاء سلامت بیماران و به خصوص بیماران دیالیز است.

اهداف استراتژیک

تولید کالا و تجهیزات پزشکی با قیمت مناسب و کیفیت بالا
صادرات به منطقه
عضویت در کنسرسیوم جهانی

خط مشی و اهداف کیفی

شرکت مدی‌تک‌سیس درنقش یک نهاد توليدي و تحقيقاتي توانمند، ضمن سرمایه‌گذاری و جلب مشارکتشرکت‌های پیشتاز خارجي، در راستای توسعه مديريت مشارکتي و ارتقاء سطح علمي و فني کارکنان گام بر می‌دارد. این شرکت ضمن ایجاد ارتباط مؤثر و هماهنگ باسایر نهادهای مرتبط، نقش محوری خود را در توليد، مطالعات و اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها به‌انجام می‌رساند و مکمل توسعه پایدار ملی و منطقه‌ای است. تحقق مناسب مأموریت‌های مدی‌تک‌سیس برای ارتقای سطح رضایت مشتریان و سایر طرف‌های ذینفع، مستلزم بهره‌مندی از سیستم‌های مدیریتی و تحول کیفیت است. از این رو این شرکت اهداف کلان کیفی خود را در محورهای زیر تعیین کرده‌است:

  • بهبود مستمر در رفتار سازمانی
  • جلب رضايت مشتريان
  • آموزش موثر پرسنل
  • ايجادبستر و فرهنگ مديريت مشارکتي
  • برقراري محيط کار سالم و ايمن
  • افزايش بهره‌وري

چشم انداز

چشم انداز فعالیت‌های کنسرسیوم بیانگر اثرگذاری و ایجاد تحول در رویکرد کنونی در خدمات درمانی دیالیز است که در محورهای زیر قابل ترسیم است:
دست‌یابی به جایگاهی مؤثر و ارزشمند در پيشگيري و درمان بيماران، که با به‌کار گیری دانش فنی و فن‌آوری به‌روز به تولید و عرضه محصولات مرغوب و مطابق با استانــــداردهاي بين المللي بیانجامد ، چشم انداز فعالیت‌های مدی‌تک‌سیس است. این چشم انداز به گونه‌اي مد نظر است که در مدت معين، با پایبندی به ارزش‌هاي انساني، بیشترین ارزش افزوده را براي طرف‌هاي ذينفع (بيماران، مشتريان، کارکنان و سهامداران) به ‌ارمغان آورد. مدی‌تک‌سیس با به‌کارگیری کلیه توان‌های تخصصی، علمی و کاربردی بر آن است تا به عنوان یکی از بهترین تولیدکنندگان محصولات پزشکی در دنیا و تأمین کننده بازار خاورمیانه شناخته شود.

پایداری زیست محیطی

رعایت نکات بهداشتی و زیست محیطی از الزامات فعالیت در صنعت پزشکی و دارویی است. مجموعه شرکت‌های عضو کنسرسیوم با صرف هزینه‌های هنگفت کوشش می‌کنند تا از انتشار آلاینده‌ها در محیط زیست جلوگیری شود. استفاده از تفن‌آوری‌های روز برای کاهش مصرف انرژی و استفاده از انرژی‌های پاک در زمره مهم‌ترین این راهکارهاست. شرکت مدی‌تک‌سیس همچنین به منظور کنترل و کاهش انتشار آلاینده‌ها، با استفاده از سيستم Burner از ورود باقی مانده گاز اتيلين اکسايد مورد مصرف در فرآيند استريل به محيط آزاد جلوگیری می‌کند.

  • برای کاهش آلودگی صوتی محیط کار از درب‌های آهسته بند ( آرام بند ) استفاده می‌شود.
  • در فضاهای پر صدای کارخانه‌استفاده از گوشی‌های صداگیر معمول است.

 

مدیریت صحیح انرژی

  • استفاده از شیشه‌های دو جداره، درب‌های عایق دار و درب‌های اتوماتیک برای جلوگیری از هدر رفت گرمایش و سرمایش
  • انتخاب دستگاه‌های مصرفکننده انرژی با مصرف بهینه

 

ایمنی صنعتی

  • ایمنی ماشین آلات از طراحی تا راه‌اندازی (طراحی و ابتکار در تولید و اصلاح ماشین آلات خط تولید به شکل ایمن )
  • استفاده از استراتژی‌های کاهش خطر
  • آموزش ایمنی پرسنل
  • انجام مانور برای حریق و شرایط اضطراری
  • پیاده‌سازی استانداردهای ملی ایمنی
  • تهیه تجهیزات حفاظت فردی
  • تهیه امکانات درمانی و کمک‌های اولیه